Právě si prohlížíte aplikaci, která je ve stavu pískoviště. Můžete procházet její zdrojový kód, doplňovat předpisy a řešit problémy na githubové stránce s issues. Zatím je aplikace zcela v zárodku, tak prosím samo přiložte ruku k dílu. ×
Výběr úplného znění
Tento dokument je aktuálně účinným zněním. ×
Úplné znění předpisu, který vydal republikový výbor,
schváleného usnesením ze dne , sp. zn. :

Pravidla participativního rozpočtování

§ 1 Účel předpisu

Tento předpis upravuje

§ 2 Projekt

Projekt je soubor věcných, časových, osobních a finančních podmínek pro činnost potřebnou k dosažení veřejně prospěšného účelu. Kde z okolností nevyplývá nic jiného, vztahují se ustanovení o projektu jen na jeho část, která je vymezena v přihlášce projektu.

§ 3 Participativní rozpočtování

Participativní rozpočtování je postup sestavování rozpočtu, ve kterém každý člen svým hlasem rozhoduje o tom, který veřejně prospěšný projekt bude financován z rozpočtovaných prostředků. Výše participativního rozpočtu vychází z rozpočtu strany.

§ 4 Účastníci projektu

(1) Na každém projektu se vždy účastní

(2) Řešitelem a kontrolorem projektu může být jen člen, který

§ 5 Kolo participativního rozpočtování

Každé kolo participativního rozpočtování zahajuje republikový výbor usnesením vydaným na návrh republikového předsednictva, které obsahuje

Přihláška projektu

§ 6 Přijatelnost přihlášky

(1) Přihláška je přijatelná, pokud je v souladu s právem a politikou strany, zejména

(2) Příslušný orgán může souhlas odepřít pouze v případě, kdyby byla přihláška nepřijatelná. Má se za to, že přihláška, se kterou příslušný orgán vyslovil souhlas, je přijatelná.

§ 7 Náležitosti přihlášky projektu

Přihláška projektu se podává písemně prostřednictvím informačního systému, který vede administrativní odbor. Přihláška projektu musí obsahovat aspoň následující údaje:

Výběr přihlášek

§ 8 Postup při výběru

Administrativní odbor

§ 9 Hlasování o projektech

O projektech hlasují členové strany podle následujících zásad:

§ 10 Výše prostředků na projekt

Výše prostředků, kterou určitý projekt získal v participativním rozpočtování, se určí jako násobek počtu hlasů pro něj odevzdaných a částky připadající na jeden hlas. Pokud by výše prostředků na všechny projekty, které je možné zahájit, měla přesáhnout rozpočtový strop, výše prostředků se sníží poměrně.

§ 11 Výsledek hlasování

U každé přihlášky se při vyhlášení výsledků hlasování uvede

Smlouva o projektu

§ 12 Uzavření smlouvy o projektu

Pokud je možné projekt zahájit, uzavřou účastníci projektu písemnou smlouvu o projektu podle vzoru schváleného republikovým předsednictvem a zveřejní ji podle jiného předpisu (§ 5 odst. 2 písm. e) PraH). Pokud řešitel odmítne uzavření smlouvy, stává se jeho přihláška nepřijatelnou a dále se k ní nepřihlíží.

§ 13 Náležitosti smlouvy o projektu

(1) Smlouva o projektu obsahuje

(2) K ujednání smlouvy o projektu, které je v rozporu s přílohami smlouvy podle tohoto předpisu a ustanoveními, kterých se tyto přílohy dovolávají, se nepřihlíží.

§ 14 Plnění smlouvy o projektu

Smluvní strany se uzavřením smlouvy zavazují

§ 15 Doručování

Smluvní strany souhlasí s tím, že k doručování lze používat elektronických nástrojů strany.

Dodáním zprávy podle tohoto ustanovení platí zpráva za doručenou.

§ 16 Zánik účasti na projektu

(1) Účast zadavatele na projektu nezaniká. Důvodem zániku účasti ostatních smluvních stran na projektu je jen pozbytí způsobilosti být účastníkem projektu nebo porušení povinnosti smluvní strany.

(2) Porušení povinnosti se může dovolat jen smluvní strana, která ho nezpůsobila a je jím dotčena. U nepodstatného porušení smlouvy se požaduje předchozí výzva k nápravě s upozorněním na hrozící následky.

(3) Účast na projektu zaniká z předepsaného důvodu buď rozhodnutím zadavatele o vyloučení jiné smluvní strany z projektu nebo jejím vystoupením z projektu. Účast na projektu zaniká jen písemným oznámením toho, kdo chce zániku účasti na projektu dosáhnout, ostatním smluvním stranám.

(4) Po zániku účasti na projektu se na vyřešenou část projektu použije smlouva o projektu přiměřeně, ostatní právní vztahy zanikají. Pokud smluvní strana přestala být účastníkem projektu, lze její práva a povinnosti bez jejího souhlasu postoupit jinému členovi strany.

§ 17 Další použití předpisů

Nestanoví-li předpis nebo smlouva něco jiného, použijí odpovídající ustanovení občanského zákoníku o kontrolní činnosti mezi zadavatelkou a kontrolorem,(1) o smlouvě o dílo(2) a o licenční smlouvě(3) mezi zadavatelkou a řešitelem, o vyloučení informací z poskytování při zveřejňování informací řešitelem,(4) a o změně smluvních stran při postoupení smlouvy rubopisem.(5)

§ 18 Řešení sporů

(1) V případě sporu, který vznikne z uzavřené smlouvy o projektu nebo v souvislosti s ní a který nejsou smluvní strany s to vyřešit samy anebo v součinnosti s republikovým předsednictvem, pokusí se nejprve o vyřešení sporu smírčím jednáním u prostředníka zapsaného u rozhodčí komise.

(2) V případě neúspěchu smírčího jednání se obrátí na kontrolní komisi se stížností podle rozhodčího řádu (§ 10 RŘ).

(3) Teprve pokud bez úspěchu vyčerpají tyto prostředky, mohou sjednat rozhodčí smlouvu ve prospěch rozhodčí komise nebo se obrátit na soud.

Řešení projektu

§ 19 Povinnosti řešitele projektu

Řešitel je povinen

§ 20 Práva řešitele projektu

Řešitel projektu má právo

§ 21 Řádné ukončení projektu

Projekt nebo úsek projektu je řádně ukončen, pokud řešení projektu nebo jeho úseku ve vymezené nebo dohodou prodloužené době skončilo a řešitel splnil všechny své povinnosti. O řádném ukončení sepíší účastníci projektu záznam.

§ 22 Odměna

Odměna řešiteli nebo jím navrženým osobám a kontrolorovi je výdajem projektu, který strana hradí jen tehdy, pokud

§ 23 Výsledek projektu

(1) Výsledek projektu je dílo vzniklé díky projektu nebo záznam tohoto díla či jiného řešení projektu. Součástí výsledku projektu je také stručná zpráva o řešení projektu, včetně zhodnocení, jak byl dosažen veřejně prospěšný účel.

(2) Na všech výsledcích je řešitel projektu povinen uvést informaci, že jde o veřejně prospěšný projekt financovaný ze státního příspěvku strany s uvedením odkazu na web projektu, ledaže to není ze zvláštního důvodu možné.

Související

Sovisející programové body

Související předpisy

Legislativní informace

Tímto předpisem vykonává výbor svou pravomoc dle čl. 9(5)c) Stanov:

Republikový výbor zejména (…) schvaluje rozpočtová pravidla, pravidla hospodaření (…).

Republikový výbor tento předpisschválil dne 29.1. 2014.