Právě si prohlížíte aplikaci, která je ve stavu pískoviště. Můžete procházet její zdrojový kód, doplňovat předpisy a řešit problémy na githubové stránce s issues. Zatím je aplikace zcela v zárodku, tak prosím samo přiložte ruku k dílu. ×
Výběr úplného znění
Tento dokument je aktuálně účinným zněním. ×
Úplné znění předpisu, který vydal Celostátní fórum,
schváleného usnesením ze dne , sp. zn. 2013-12-30,

Administrativní odbor vyhlašuje podle §5(2) ZřKO následující:

Pravidla jednání celostátního fóra

Kromě všeobecných pravidel fóra na jednání celostátního fóra platí tato pravidla podle jednacího řádu:

  1. slušnost,

  2. mluvit k věci,

  3. neoslovovat přímo(1)

  4. stručnost(2)

  5. z formátování používej jen tučné, kurzívu a odstavce.

Příspěvky porušující pravidla se přesunou do Zvláštních záznamů.

Veřejnost jednání

Byla-li prohlášena za veřejná, jsou probíhající jednání celostátního fóra na internetovém fóru a zde archivovaná jednání celostátního fóra přístupná všem pro čtení bez nutnosti registrace na internetovém fóru.

Členské podněty celostátnímu fóru

Celostátní fórum lze z podnětu členů svolat, požádá-li o to nejméně pětina členů společně s návrhem pořadu jednání nebo pokud se uvolnila funkce volená celostátním fórem. Důvodem pro svolání mohou být zejména

  1. mimořádný přezkum rozhodnutí orgánu strany (Čl. 5(8)h St) a

  2. návrh předpisu nebo programového dokumentu.

Zásady elektronického hlasování

  1. Hlasování se oznamují ve fóru, ve kterém mají proběhnout. Při zahájení hlasování upozorní předsedající všechny hlasující soukromou zprávou, jinak hlasování nelze považovat za řádně oznámené.

  2. První příspěvek ve vláknu obsahuje celé znění návrhu nebo odkaz na Piratopedii. První příspěvek je zakázáno měnit od začátku hlasování až do vyhlášení jeho výsledků.

  3. Ve všech hlasováních musí být možnost Zdržuji se, jinak hlasování nelze považovat za řádně oznámené.

  4. Do vlákna lze psát jen podstatné připomínky typu že hlasování není správně nastaveno, ostatní budou odstraněny.

  5. Výsledky hlasování vyhlašuje u věcných hlasování předsedající, u osobnostních hlasování volební komise nebo jeden ze skrutátorů, který tím byl pověřen, a to vždy v novém příspěvku ve vlákně. Po vyhlášení výsledků se vlákno zamkne a je zakázáno ho měnit.

  6. Pro námitky se zakládá nové vlákno.

  7. Tato pravidla platí i pro oblastní sdružení a jejich hlasování na internetovém fóru.

Los

Pokud má být rozhodnuto losem a není-li stanoven při vyhlášení volby jiný způsob, může být los proveden na internetovém fóru následujícím způsobem:

  1. Uvažujme, že je potřeba losovat mezi určitým počtem kandidátů. Předsedající veřejně vyhlásí na internetovém fóru a pošle soukromou zprávu, že se bude losovat tímto způsobem, mezi kandidáty, jejichž losovací pořadí předem určí.

  2. Po půlnoci UTC bude na adrese veřejného generátoru náhodných čísel zveřejněn soubor s posloupností jedniček a nul na následující den, která v den vyhlášení ještě nebyla známa.

  3. Předsedající poznamená do vlákna začátek této posloupnosti, přičemž čísla oddělí do skupin s počtem stejným, jako je počet losovaných kandidátů. První cifra ve skupině je vždy hlas pro prvního kandidáta, druhá cifra ve skupině je hlas pro druhého kandidáta atd.

  4. Pak se předsedající podívá na první skupinu. Zvolen je ten, kdo má na svém místě jedničku a ostatní mají nulu. Pokud takto nelze rozhodnout, rozhoduje o pořadí mezi danými kandidáty další skupina, a to i opakovaně v podskupinách. Jakmile je kandidát zvolen, zařadí se do pořadí a k jeho hlasům se již dále nepřihlíží.

Pokud má být provedeno více losování, losuje se od nejvyšších míst kandidátky k nejnižším místům a pro další losování se bere část posloupnosti po skončení předchozího výpočtu.

Příklad